fredag 12 december 2008

Mössor och vantar under julgranen

Vi är lite sena med att uppdatera att Erik är klar med sin mössa, det är faktiskt den andra han gjort klart men den första blev för liten så han står inte riktigt för den. Så trots den svåra minen är han väldigt nöjd. Madde håller på med ett par nya vantar som ser väldigt lovande ut och allt presenteras framför årets snyggaste gran! Det snygga mönstret på vantarna är falska flätor och vi kan säkert vänta oss en beskrivning på hur de görs inom kort.



lördag 6 december 2008

Förfest

you're doin' it right!

tisdag 2 december 2008

En julkalender för sticknörden



Klicka här för att komma till Garnstudions julkalender!


måndag 1 december 2008

Benvärmare till barnen

Ett par benvärmare till en tvååring gick snabbt att sticka, särskilt med stora stickor och tjockt garn. Så här gör du:
Jag använde stickor 5 och ett ganska grovt garn (ull) i brunt och vitt.

Lägg upp 24 maskor och dela upp de på fyra strumpstickor.

Benvärmarna är stickade med resårstickning hela vägen, varannan rät, varannan avig.

Börja med att sticka 12 varv i brunt.
Sticka sedan ett varv, de räta maskorna med vitt garn och de aviga med brunt garn. Efter det stickas ett brunt varv.
Dags att byta färg. Sticka ett varv rätt och sedan 5 varv resårstickning med vitt.
Byt till brunt igen, sticka första varvet rätt och sedan resårstickning i två varv. Upprepa dessa varv med vitt.
Sist stickas ett varv rätt med brunt och fem varv resårstickning.
Avmaska, tänk på att inte hålla tråden så spänd så kanten blir stum.

Benvärmarna blev ca 20 cm långa.




Så här i efterhand skulle jag nog ha stickat de räta maskorna vridna. Stickar man de räta maskorna vridna bilder det ett tätare "v". En vriden maska stickas genom att sticka in stickan uppifrån på "baksidan" av maskan istället för underifrån på framsidan. Fattar ni? Blir väldigt fint hur som helst.

fredag 28 november 2008

I gränslandet mellan ben och fot.

Efter två avklarade hälar känner vi oss nu tillräckligt kompetenta för att försöka reda ut de snåriga begreppen kring hälens uppkomst. Den metod vi kommer att visa kräver ytterst lite räkning vilket medför att det är enkelt att lägga ifrån sig det hela när som helst och ändå kunna se vad man ska göra härnäst när man väl ger sig på det igen.


1. "Hällappen"

Först måste man göra en lapp som kommer bli själva basen för hälen. När man stickat klart ett helt varv på "tuben". Du ska alltså precis börja sticka på sticka 1 om man håller koll på sånt. Vad du gör är att du stickar räta på hela sticka 1 sen vänder du och stickar aviga hela sticka 1 och sticka 4, när det är gjort vänder du igen och stickar räta på de båda stickorna. Upprepa tills du har en lapp på en 4-5cm går att göra längre eller kortare beroende på vilken storlek sockan ska ha.

Såhär ser det ut när du skall påbörja lappen, nej man måste inte ha en katt i närheten men det underlättar. Sticka 1 är till vänster och sticka 4 till höger på bilden.

Såhär ser det ut när man stickat en liten bit på sin lapp, pedagogiskt nog är hälen jag stickar vit och sticker därför ut från det rosa.


2. Hälen

Upp tills nu har man inte behövt tänka speciellt mycket alls men nu börjar det lite svårare. Nu måste du se till att precis ha stickat klart en rad med aviga och ska börja sticka räta. Var väldigt noga med det här annars blir allt fel. Vad du gör är att du stickar hela första stickan och sen två maskor på nästa.

Det ser då ut som på den här bilden.

Nu ska du ta ihop de två kommande maskorna. Med detta menas att du stickar ihop båda maskorna som om de var en. Alltså du tar in din sticka i båda maskorna och drar igenom tråden genom båda samtidigt så de blir en maska. Hoppas det var tydligt nog. När det är klart stickar du en maska till precis som vanligt.

När du gjort klart detta ska det se ut som på denna bilden.

Nu vänder du precis som du gjort ute i kanterna på lappen. Alltså du ska vända på din stickning och börja sticka avigt igen. Innan du börjar ska du dock lyfta över första maskan. Att lyfta över innebär att du helt enkelt tar första maskan och bara lägger den på stickan du stickar till utan att sticka den. När det är gjort stickar du 6 maskor. Detta är enda gången du kommer behöva räkna. När dessa 6 maskor är stickade skall du göra om samma procedur igen. Alltså sticka ihop maska 7 och 8 och sedan sticka maska 9 som vanligt (siffrorna är bara i vilken ordning de kommer efter att du vände senast). Vänd, lyft första maskan och sticka räta igen.

Nu kommer det fina som gör att du aldrig mer behöver räkna. För nu kommer det ha uppstått ett mellanrum mellan två maskor (detta beror på att du stickade ihop maskorna).

Såhär ser mellanrummet ut om du tittar på den räta sidan av din stickning.

Såhär ser det ut på avigsidan.

Vad du gör är att du stickar tills du är innan mellanrummet. Alltså du har inte stickat någon av maskorna som utgör mellanrummet. Dessa två maskor kommer alltid vara de två maskor som ska stickas ihop. Vad som kommer hända är att mellanrummet kommer flyttas längre och längre ut på stickorna så tillslut kan du inte upprepa proceduren och då är din häl klar. Du kommer se att mellanrummet är mellan näst sista och sista maskan på stickan, då finns de ingen maska att sticka efter ihopdragningen, alltså går det inte fortsätta.

Såhär kommer hälen att se ut när du är klar.


3. Och nu då?

När jag kom hit första gången fattade jag inte alls hur jag skulle kunna fortsätta men det är ganska enkelt. För att göra det enkelt så måste du bara se till att du skall sticka räta maskor, skulle det råka vara så att du håller på att sticka aviga när hälen blir klar är det bara att vända och sticka en vända räta. När du stickat dina räta maskor skall du ta upp maskor i kanterna av lappen. Detta gör du genom att ta garnet som du stickar med (eller som i mitt fall en ny färg) och drar igenom det i kanten med en virknål eller nåt annat lämpligt.


Jag valde att byta färg här så det är alltså de rosa maskorna som jag tagit upp.

När man tagit upp maskorna stickar man de två stickorna som man inte rört sen man började med hällappen. så att du kommer till den andra sidan av lappen där du tar upp lika många maskor som du gjorde på andra sidan. Nu måste man dock minska antalet maskor eftersom foten smalnar av. Här får man uppskatta lite själv hur mycket man måste ta ihop för att det skall bli bra. Men du bör ta ihop vid slutet av lappen. Alltså innan och efter sticka 2 och 3. Är det rena grekiskan är det bara att titta på nån annan strumpa och se vart de tagit ihop.

Jag hoppas den var tydlig nog, vill bara tillägga att den funkar även om du har fler maskor än jag eftersom du utgår från mitten och jobbar dig utåt. Kom gärna med frågor ifall det är nåt som är otydligt så uppdaterar vi så gott det går.

torsdag 20 november 2008

Mössan och sjalen

Madde har lagom till vintern stickat färdigt en mössa och en sjal. Mössan är fodrad med en annan mössa så den är riktigt varm och skön. Eftersom det inte användes något mönster så är placeringen av musharna lite oregelbunden, men det ger ju en sån där skön, hemmastickad känsla.
Tillhörande vantar är på gång men eftersom Madde och Erik skaffat en kattunge som är helt omöjlig när det kommer till garn kan det bara stickas utanför hemmet. Garnet är ju så himla skört! Orkar hon ett par vantar med det garnet verkligen?



måndag 17 november 2008

Per grubblar över livet stickningen och allt.

Älskar att vi blivit så stora att folk som vi inte känner har ett behov av att besöka oss dagligen. Mycket uppskattat, John Gabriel förklarar väldigt fint vad som snurrar i huvudet just nu. Sen ville jag bara visa exakt hur uppmärksamhetskrävande vi är här på bloggen med en liten bild. Den är från vår mycket trevliga resa till Göteborg i helgen. Vi träffade mycket trevligt folk och Mårten fick visa sitt nya spel. Blir ni sugna är det bara att kolla in PuzzleGeddon.

fredag 31 oktober 2008

Ibland...

...när man skaffar ny katt och hon inte gillar den gamla katten kan stickningen komma i kläm. Den klarade sig dock utan bestående men.

lördag 25 oktober 2008

Det smittar...

Erik har börjat sticka även han. Han har aldrig sticka förut och har idag börjat på en mössa. PMS intygar att det ser lovande ut. I veckan hade Madde en liten stickträff med sina arbetskamrater, så nu stickar även produktionschefen Charlotta.


Och här kommer bildbeviset
















Alma fick lov att glädjetjuta lite när strumpan var klar.

















Jämnt och fint stickat.






















Tån.

PMS har även varit ute på en garnbutiksspaning i Malmö. Håll utkik i kommande inlägg efter recensioner av butikerna.

söndag 19 oktober 2008

Halvklar

Nu har Per äntligen lyckats få en socka klar. Det krävdes ett samtal till Västergötland för instruktioner om tån men det gick vägen till slut. Det kommer tyvärr ingen bild just nu eftersom Madde tagit sig en välförtjänt semester i Prag och då tog hon givetvis med sig kameran. Med lite tur så ska även Erik "erkan" Pettersson börja sticka när han återvänder från Prag. Vi ser mycket fram emot vad han kan prestera.

måndag 13 oktober 2008

Att sticka en musch
















Börja med att sticka en maska, men lyft inte av maskan som vanligt. Gör istället ett omslag (lägg tråden över stickan) och sticka en maska till i samma maska. Gör ett till omslag och sticka ytterligare en maska i samma maska. Nu får du lyfta av maskan.


















När du är klar ska du ha fem maskor på den högra stickan (till skillnad från en om du hade stickat som vanligt). Beroende på hur stor muschen ska bli kan du variera antalet maskor, det viktiga är att det är ett ojämnt antal maskor.


















Vänd arbetet så du har avigan mot dig och sticka de fem maskorna avigt.
Vänd arbetet igen och sticka de fem maskorna rätt.
Upprepa ett avigt och ett rätt varv till (totalt fyra varv slätstickning ska stickas över de fem maskorna)


















När de fyra varven är stickade ser det ut så här. (Men Madde stickade bara räta varv eftersom garnet hon använder är så skört och jättejobbigt att sticka avigt med...funkade bra det med.)


















Lyft nu maska nr 2 av de fem över den första maskan. Gör likadant med de andra tre.


















Resultatet blir en maska och en liten klump.


















Sticka vidare som vanligt och gör nästa musch när du tycker att det passar.

lördag 11 oktober 2008

Räkna maskor lär man sig det i matte C?

Vi har haft en pryoelev i helgen, Sandra som ska starta en PMS-filial i Göteborg. Vi önskar henne all lycka med detta och ser med spänning fram emot ett första blogginlägg.
Vi passade på att gå och handla lite med vår pryoelev, ett besök på Stoff och Stil i Svågertorp. Madde var besviken på garnutbudet och fick bara med sig lite tyg hem men Per och Sandra shoppade loss.
Per har nu tre projekt på gång: strumpor, babymössa och halsduk till Rupert. Mycket att göra. Madde har inför juletiden startat ett hemligt projekt, kommer att bli många mjuka paket i år. Några önskemål?

måndag 6 oktober 2008

Etta!

Första projektet slutfört: halsduken till Erik. Den blev inte så lång som det först var tänkt, men bred och skön ändå.
Madde har även kommit igång med sömnaden igen och lyckades i helgen sy färdigt en kjol. Trots att hon sydde utan mönster blev det till slut ett väldigt bra resultat. Den är testad på krogen och på jobbet, funkar bra i båda miljöerna.




lördag 27 september 2008

Arsenal maskar precis som PMS

Vi har nu fixat lite actionbilder som alla ni fans där ute suktat efter sedan förra inlägget. Som en extra bonus kommer även ett gäststick från Alma. Maddes halsduk börjar bli för lång för att hantera och Erik är orolig för hur de ska klara månadsbudgeten när Madde stickar upp ofantliga volymer garn. Magnus och Pontus som var flitiga åskådare delade inte samma oro inför den stundande lågkonjunkturen. Per lyckades komma igång med strumpan och tog upp de 30 nya maskorna. Nu återstår bara att få rätt form på själva foten. Han misstänker att det kommer krävas ytterligare korrespondens med Signe och Inger.
Nästa inlägg kommer vi troligen att ta upp beställningar så det är dags att börja fjäska redan nu.





måndag 22 september 2008

Hälvete

Hej Sandra (och kanske nån annan som hittat hit men vi tvivlar)

Madde har påbörjat sitt andra projekt som består av en mössa full av bölder, som om det inte var svårt nog med bölder så valde hon ett garn som går av så fort man tittar på det. Per har efter hårt pluggande till tentan insett att han måste ta tag i den förfärliga hälen på sockan. Efter att ha testat två beskrivningar på nätet så gav han upp och ringde mormor. Internet ljuger medans mormor och gammelmormor har rätt var dagens lärdom. Hälen har tagit form och nu ska det bara stickas ihop. När det är klart lovar vi att publicera sanningen om hur man faktiskt gör en häl.