fredag 28 november 2008

I gränslandet mellan ben och fot.

Efter två avklarade hälar känner vi oss nu tillräckligt kompetenta för att försöka reda ut de snåriga begreppen kring hälens uppkomst. Den metod vi kommer att visa kräver ytterst lite räkning vilket medför att det är enkelt att lägga ifrån sig det hela när som helst och ändå kunna se vad man ska göra härnäst när man väl ger sig på det igen.


1. "Hällappen"

Först måste man göra en lapp som kommer bli själva basen för hälen. När man stickat klart ett helt varv på "tuben". Du ska alltså precis börja sticka på sticka 1 om man håller koll på sånt. Vad du gör är att du stickar räta på hela sticka 1 sen vänder du och stickar aviga hela sticka 1 och sticka 4, när det är gjort vänder du igen och stickar räta på de båda stickorna. Upprepa tills du har en lapp på en 4-5cm går att göra längre eller kortare beroende på vilken storlek sockan ska ha.

Såhär ser det ut när du skall påbörja lappen, nej man måste inte ha en katt i närheten men det underlättar. Sticka 1 är till vänster och sticka 4 till höger på bilden.

Såhär ser det ut när man stickat en liten bit på sin lapp, pedagogiskt nog är hälen jag stickar vit och sticker därför ut från det rosa.


2. Hälen

Upp tills nu har man inte behövt tänka speciellt mycket alls men nu börjar det lite svårare. Nu måste du se till att precis ha stickat klart en rad med aviga och ska börja sticka räta. Var väldigt noga med det här annars blir allt fel. Vad du gör är att du stickar hela första stickan och sen två maskor på nästa.

Det ser då ut som på den här bilden.

Nu ska du ta ihop de två kommande maskorna. Med detta menas att du stickar ihop båda maskorna som om de var en. Alltså du tar in din sticka i båda maskorna och drar igenom tråden genom båda samtidigt så de blir en maska. Hoppas det var tydligt nog. När det är klart stickar du en maska till precis som vanligt.

När du gjort klart detta ska det se ut som på denna bilden.

Nu vänder du precis som du gjort ute i kanterna på lappen. Alltså du ska vända på din stickning och börja sticka avigt igen. Innan du börjar ska du dock lyfta över första maskan. Att lyfta över innebär att du helt enkelt tar första maskan och bara lägger den på stickan du stickar till utan att sticka den. När det är gjort stickar du 6 maskor. Detta är enda gången du kommer behöva räkna. När dessa 6 maskor är stickade skall du göra om samma procedur igen. Alltså sticka ihop maska 7 och 8 och sedan sticka maska 9 som vanligt (siffrorna är bara i vilken ordning de kommer efter att du vände senast). Vänd, lyft första maskan och sticka räta igen.

Nu kommer det fina som gör att du aldrig mer behöver räkna. För nu kommer det ha uppstått ett mellanrum mellan två maskor (detta beror på att du stickade ihop maskorna).

Såhär ser mellanrummet ut om du tittar på den räta sidan av din stickning.

Såhär ser det ut på avigsidan.

Vad du gör är att du stickar tills du är innan mellanrummet. Alltså du har inte stickat någon av maskorna som utgör mellanrummet. Dessa två maskor kommer alltid vara de två maskor som ska stickas ihop. Vad som kommer hända är att mellanrummet kommer flyttas längre och längre ut på stickorna så tillslut kan du inte upprepa proceduren och då är din häl klar. Du kommer se att mellanrummet är mellan näst sista och sista maskan på stickan, då finns de ingen maska att sticka efter ihopdragningen, alltså går det inte fortsätta.

Såhär kommer hälen att se ut när du är klar.


3. Och nu då?

När jag kom hit första gången fattade jag inte alls hur jag skulle kunna fortsätta men det är ganska enkelt. För att göra det enkelt så måste du bara se till att du skall sticka räta maskor, skulle det råka vara så att du håller på att sticka aviga när hälen blir klar är det bara att vända och sticka en vända räta. När du stickat dina räta maskor skall du ta upp maskor i kanterna av lappen. Detta gör du genom att ta garnet som du stickar med (eller som i mitt fall en ny färg) och drar igenom det i kanten med en virknål eller nåt annat lämpligt.


Jag valde att byta färg här så det är alltså de rosa maskorna som jag tagit upp.

När man tagit upp maskorna stickar man de två stickorna som man inte rört sen man började med hällappen. så att du kommer till den andra sidan av lappen där du tar upp lika många maskor som du gjorde på andra sidan. Nu måste man dock minska antalet maskor eftersom foten smalnar av. Här får man uppskatta lite själv hur mycket man måste ta ihop för att det skall bli bra. Men du bör ta ihop vid slutet av lappen. Alltså innan och efter sticka 2 och 3. Är det rena grekiskan är det bara att titta på nån annan strumpa och se vart de tagit ihop.

Jag hoppas den var tydlig nog, vill bara tillägga att den funkar även om du har fler maskor än jag eftersom du utgår från mitten och jobbar dig utåt. Kom gärna med frågor ifall det är nåt som är otydligt så uppdaterar vi så gott det går.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Too long, didn't read.

/Ickestickaren

Erik sa...

Det lär inte bli någon socka för mig...klarar nog inte det om jag inte ens pallar läsa instruktionen!

PMS sa...

Väldigt tydligt och pedagogiskt! Jag ska lätta sticka strumpor när jag är klar med något av mina andra tre projekt... :)