söndag 11 januari 2009

Ni kanske trodde vi slutat blogga?

Men så är inte fallet. Vi har bara pausat lite över jul och nyår. Med bloggandet alltså, inte med stickandet.
Julen var väldigt givande ur ett stickningsperspektiv. Madde fick Eriks farmors OCH Eriks mammas förråd av stickor (och även en del virknålar). Vi fick även 3 stickböcker: Roligt att sticka, Stickhandboken och Stickat och virkat.
Erik tappade bort sin halsduk i norrland så han blev tvungen att börja sticka en ny. Vi letade reda på en fin teknik i Stickhandboken, det blev en "enkel vriden resår". Det var snyggt och inte för avancerat. (Och det är ju lite tantvarning på alla flätmönster, konstiga sicksackmönster och hålmönster som finns. Erik kände inte att han vill gå runt och se ut som en tant.)
Per jobbar på en babymössa. (Nej, han ska inte bli pappa.) Men eftersom han har en stundande tenta ligger den lite vilande. Det kommer antagligen bli årets snyggaste babymössa!

Madde gjorde klart sina vantar under julen. De stickades utan beksrivning, men en beskrivning på hur man stickar falska flätor användes.
De blev riktigt fina, sitter perfekt på handen och med resårstickning på handflatan är de ganska tjocka. Fast det är väl ingen vidare värme i de ändå. Madde har redan börjat på par nummer två, en beställning från pappas sambo Berit. Svarta, de kommer antagligen blir mer lika varandra än det första paret. Den första vanten var ju lite av en testvante eftersom Madde provade sig fram hela tiden och det är inte så himla roligt att remsa upp och göra om.... Så det som inte belv riktigt bra på den första vanten förbättrades på den andra :)
Eftersom vantarna först bara skulle bli handledsvärmare krävdes en liten ökning när stickningen skulle passa handen. Ökningen kanske ska maskeras lite med en knapp, därav knapparna på bilden. Någon som kan passa?

I samma garn som vantarna har hon även börjat virka en sjal. När Maddes mamma var ung var hon en hejare på virka och sticka (hon virkade vid ett tillfälle ett övekast till en dubbelsäng...) och hon virkade en jättefin röd sjal som Madde brukar använda. På sticka.nu finns en beksrivning av hur man virkar en sån sjal, en sjal med spindlar. Ett väldigt avancerat mönster vid första ögonkastet men när man väl lärt sig vad en tredubbelstolpe är och fattat att man efter varje varv ska vända på arbetet så är det inte särskilt svårt. Man måste bara hålla reda på vilket varv man är på.
5 kommentarer:

HELLO TIGER! sa...

Vilken jäkla fin bänk på bilderna! Var kommer den ifrån? /Tiger

Sandra sa...

det här var på tiden!

... det var det jag ville ha sagt.

/sandra som nu återgår till konsttolkning...

PMS sa...

Bänken hittade jag utanför min systers lägenhet för många år sedan. Den skulle slängas så vi tog den... Sen har vi målat den röd, blev jäkligt fint :)

Maria Sö sa...

Sån himla fin sjal Madde! Att nån har orkat virka ett helt överkast övergår mitt förstånd.

Vi i familjen Söderberg tycker att Eriks nya halsduk ser så fin ut så för att uppmuntra honom att göra klart den så kommer vi inte skicka den gamla halsduken (den återfås vid Norrlandsbesök).

PMS sa...

Ja, men vem vet, snart sitter jag där med ett överkast i knät...

Helt okej att inte skicka halduken, han jobbar på bra med den nya.